Történetünk

 

2012 – MVM NET Zrt.


2011-ben a kormányzati távközlés és informatika konszolidációjának céljából elindult a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt, amelynek égisze alatt 2012-ben az MVM Zrt. úgy döntött, hogy a meglévő távközlési kompetenciáit egy önállóan működő távközlési szolgáltató vállalatba szervezi. E folyamat eredményeként jött létre az MVM Zrt. 100%-os tulajdonában lévő MVM NET Zrt.

2013 – Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG)

Az MVM NET történetében az első jelentős mérföldkő a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisának sikeres lezárása volt. A társaság a rendelkezésre álló rendkívül rövid határidőn belül kimagasló szerepet vállalt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat végpontjainak migrációjában és a járási székhelyek távközlési kapcsolatainak kiépítésében.

Az NTG 2012. év végi elindulásával az állami intézményrendszer részére állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat. A teljes körű infokommunikációs konszolidáció hatására az új modell bevezetése igen jelentős megtakarításokat eredményez a költségvetésben.

Az MVM NET optikai hálózati topológiája alapvetően az MVM Csoport saját telephelyeihez igazodik, bizonyos végponti elérések távközlési partneri együttműködések révén igénybevett hálózatokon keresztül valósulnak meg. Az optikai hálózat jelentős része OPGW (OpticalGroundWire) technológiával szerelt távvezetéki nyomvonalon halad, amelynek lényege, hogy a legfelső, villámhárításra szolgáló vezetékekbe már gyárilag elhelyezték az optikai szálakat.