Történetünk

 

2012 – MVM NET Zrt.


2011-ben a kormányzati távközlés és informatika konszolidációjának céljából elindult a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt, amelynek égisze alatt 2012-ben az MVM Zrt. úgy döntött, hogy a meglévő távközlési kompetenciáit egy önállóan működő távközlési szolgáltató vállalatba szervezi. E folyamat eredményeként jött létre az MVM Zrt. 100%-os tulajdonában lévő MVM NET Zrt.

2013 – Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG)

Az MVM NET történetében az első jelentős mérföldkő a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisának sikeres lezárása volt. A társaság a rendelkezésre álló rendkívül rövid határidőn belül kimagasló szerepet vállalt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat végpontjainak migrációjában és a járási székhelyek távközlési kapcsolatainak kiépítésében.

Az NTG 2012. év végi elindulásával az állami intézményrendszer részére állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat. A teljes körű infokommunikációs konszolidáció hatására az új modell bevezetése igen jelentős megtakarításokat eredményez a költségvetésben.

Az MVM NET optikai hálózati topológiája alapvetően az MVM Csoport saját telephelyeihez igazodik, bizonyos végponti elérések távközlési partneri együttműködések révén igénybevett hálózatokon keresztül valósulnak meg. Az optikai hálózat jelentős része OPGW (OpticalGroundWire) technológiával szerelt távvezetéki nyomvonalon halad, amelynek lényege, hogy a legfelső, villámhárításra szolgáló vezetékekbe már gyárilag elhelyezték az optikai szálakat.

2016 – LTE 450 mobilhálózat

Az MVM NET Zrt. a világon másodikként építette ki az LTE 450 hálózatot, ezzel gyakorlatilag úttörővé válva és megelőzve korát. Az MVM NET az LTE 450 hálózatánál az úgynevezett MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológiát használta, amely forradalmasította a jelátvitelt. A MIMO technológiával a végponti eszközök felé is robusztusabb kommunikáció valósul meg, ennek köszönhetően akár kétszeres adatátviteli sebességet biztosít a hagyományos mobil technológiákhoz képest letöltési irányban, másrészt az átvitel minősége is jobb.

A hálózat elsősorban az okos mérés és más kormányzati célú adatátviteli igények kiszolgálására jött létre, megengedve az egyéb, nem kormányzati célú felhasználást is. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok alkotják.